KUALA LUMPUR 27 April - Perkongsian ilmu dan maklumat antara Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media (FKPM) Universiti Teknologi MARA (UiTM) cawangan Negeri Sembilan Kampus Rembau bersama Institut Seni Indonesia (ISI) Denpasar memberi pendedahan kepada pelajar untuk memahami strategi yang digunakan oleh media di Bali,Indonesia dalam memelihara budaya tempatan.

Menurut pensyarah FKPM merangkap penasihat program, Muhammad Azril Izuan Ramlan, kerjasama itu memberi gambaran sebenar peranan media massa dalam mengekalkan dan mempromosikan kebudayaan bukan sahaja di dalam negara bahkan ke seluruh dunia.

“Jika kita lihat, Bali mempunyai pendekatan yang berbeza bagi melestarikan agenda budaya melalui media dan perkara ini harus dipelajari oleh pelajar.

“Perkongsian ilmu itu melibatkan seramai 16 pelajar tahun akhir Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Massa (Penyiaran) serta empat pensyarah bertujuan menyediakan pelajar penyiaran yang berpengetahuan luas dan mampu memainkan peranan dalam usaha menggunakan medium penyiaran bagi memelihara budaya di Malaysia,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Sementara itu, Ketua Pusat Pengajian FKPM, Wan Admiza Wan Hassan berkata, lawatan kali ini bukan sahaja melibatkan agenda akademik malah melibatkan perbincangan mengenai kerjasama di antara UiTM dan ISI Denpasar.

Katanya, kerjasama strategik itu boleh dilihat dalam beberapa bidang bersama ISI melalui memorandum persefahaman yang masih di peringkat perbincangan pada masa ini.

“Malah difahamkan pihak ISI turut menyambut baik cadangan dan rancangan untuk jalinan kerjasama bersama UiTM,” katanya.

Sumber : http://www.utusan.com.my

'Black Box Digital Showcase' ketengahkan hasil kerja penuntut Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media

SHAH ALAM - Demi memastikan bidang pendidikan turut sama menerima manafaat daripada revolusi industri 4.0 (IR 4.0), penuntut Pusat Pengajian Komunikasi Strategik, Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam akan mengadakan pameran digital Black Box Digital Showcase pada 2 hingga 4 Mei bertempat diBlack Box, SaccMall, di sini.

Penasihat program, Nurul Hanani Omar berkata, pameran yang akan diadakan itu bertujuan untuk mengetengahkan hasil kerja pelajar dari tiga program iaitu periklanan, perhubungan awam dan media baharu bersama pihak industri melalui kerjasama dan mereka akan memberi rundingan kepada pelajar untuk mencipta dan membentukprototaip awal.

Katanya, dunia hari ini berubah dengan pantas kesan daripada ledakan revolusi industri keempat yang banyak mempengaruhi kehidupan seharian dan bidang pendidikan juga tidak terlepas dari ledakan ini.

"Sebagai contoh pelajar periklanan akan membangunkan prototaip ruang pameran maya untuk pihak PKNS yang dibantu oleh syarikat Virtual X Sdn Bhd dan juga program kesedaran produktiviti bersama Malaysia Productivity Corp (MPC).
"Turut sama dalam menjayakan program ini adalah pihak Malaysia Productivity Corporation (MPC) yang memberikan peluang kepada pelajar untuk turut sama bekerjasama dengan MPC untuk menghasilkan idea-idea dan kandungan kreatif dalam memberikan kesedaran kepada masyarakat kepentingan produktiviti kepada pembangunan negara," katanya.

Menurut Nurul Hanani, penuntut akan didedahkan dengan teknologi semasa khususnya berkaitan dengan konsep realiti maya dan pembangunan aplikasi serta aspek pemasaran digital.

Dalam pada masa sama, katanya, penuntut perhubungan awam akan memfokuskan program-program kemasyarakat menggunakan platform digital untuk menyampaikan maklumat kepada masyarakat.

Jelasnya, Program #RecyCash merupakan inisiatif yang dilaksanakan oleh mereka untuk mempromosikan aplikasi myreturns.

"Aplikasi ini dihasilkan bagi memberi kesedaran dan seterusnya menawarkan ganjaran kepada masyarakat untuk menggalakkan amalan kitar semula.
"Dunia animasi hari ini menjadi sebuah industri besar yang sedang menjadi tumpuan masyarakat dan pelajar dari program media baharu akan menghasilkan beberapa kandungan animasi dan juga permainan digital yang dibangunkan sendiri oleh mereka melalui usahasama dengan pemain-pemain industri. Ini bagi menyambut seruan kerajaan dalam meningkatkan lagi industri kandungan kreatif negara.

Dalam pada itu, Nurul Hanani turut mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak Sacc Mall kerana sudi menaja ruang pameran atas konsep khidmat masyarakat dan juga memberikan peluang kepada institusi pengajian tinggi untuk berkongsi sumbangan kepada masyarakat sekitarnya.

"Penduduk Shah Alam dan juga kawasan berdekatan dijemput untuk memeriahkan program ini. Beberapa aktiviti seperti Talkshow, permainan digital, simulasi VR dan beberapa aktiviti menarik telah dirancang untuk memeriahkan lagi program ini," katanya.

Sumber : https://kampusuols.com/