Pelajar FKPM UiTM bersama pensyarah yang terbabit dengan pertandingan #PantunRayaMudah

Fazurawati Che Lah
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 

DALAM usaha menyemarakkan tradisi pantun sempena Aidilfitri, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) saban tahun tidak terlepas menghasilkan iklan hari raya sejak 2013 bagi meraikan kemeriahan Aidilfitri dengan tema dan jalan cerita tersendiri.

Pada tahun ini, produksi Iklan Hari Raya USIM 2019 membawa jalan cerita baharu dengan tajuk ‘Surprise Raya’ yang ditayangkan secara rasmi di media sosial rasmi universiti seminggu sebelum umat Islam menyambut 1 Syawal.

Cerita pendek itu menarik perhatian warganet apabila mendapat lebih 300,000 tontonan Facebook USIM dan saluran YouTube USIMTV.

‘Surprise Raya’ berkisarkan mengenai mahasiswa yang membawa watak Bard perlu membahagikan masa antara persiapan raya bersama keluarga dan dalam masa sama bakal menghadapi peperiksaan akhir semester selepas hari raya.

Kejutan yang diberikan keluarganya selepas tamat peperiksaan ternyata membuatkan Bard terharu.

Mesej moral yang ditekankan ialah mengenai ikatan kekeluargaan yang erat dan setinggi mana cita-cita seorang anak, ia tidak akan tercapai tanpa restu ibu bapa.

Video itu, dihasilkan Pusat Komunikasi Strategik (StraComm) USIM bersama siswa StraComm Clique, seramai 32 kru dan pelakon terbabit dengan penggambaran pada April lalu di kampus serta perkampungan di Labu, Negeri Sembilan.


SEBAHAGIAN kru yang terbabit dengan cerita ‘Surprise Raya’.
 

Naib Canseor USIM, Prof Datuk Dr Musa Ahmad menyifatkan iklan raya USIM kali ini lebih unik dan turut memuji jalan ceritanya yang relevan.

Pada masa sama, Fakulti Komunikasi Dan Pengajian Media Universiti Teknologi MARA (UiTM) bekerjasama dengan Mudah.my menjalin kerjasama mengadakan pertandingan #PantunRayaMudah yang mendapat penyertaan 20 pelajar bagi merebut hadiah utama bernilai RM400.

Setiap peserta dikehendaki berkongsi pengalaman raya terbaik mereka menggunakan format pantun empat kerat dan menyampaikan persembahan melalui profil media sosial masing-masing.

Pertandingan itu diterapkan menjadi sebahagian daripada tugasan dalam kelas di bawah sukatan pelajaran fakulti yang dikreditkan ke subjek berkenaan.

Ketua Pemasaran Mudah.my, Andrew Patio berkata, pertandingan itu bertujuan memulihkan seni dan tradisi yang kian hilang dalam kalangan generasi muda serta menggalakkan mereka terus menyemarakkannya.

“Idea untuk menganjurkan pertandingan pantun tercetus apabila kami membincangkan cara meraikan musim perayaan sambil berhubung dengan golongan muda melalui pendekatan cara yang bermakna.

“Kami memilih untuk mempromosikan satu bentuk seni tradisional sebagai usaha mengekalkan dan memulihkan identiti budaya.

“Mudah-mudahan generasi muda akan mendapat inspirasi untuk menggunakan pengalaman ini bagi mencipta kerjaya yang berkesan dalam industri kreatif selepas menamatkan pengajian,” katanya.

 

Pautan : https://www.hmetro.com.my/bestari/2019/06/465939/semarak-pantun-di-hari-lebaran

KUALA LUMPUR 27 April - Perkongsian ilmu dan maklumat antara Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media (FKPM) Universiti Teknologi MARA (UiTM) cawangan Negeri Sembilan Kampus Rembau bersama Institut Seni Indonesia (ISI) Denpasar memberi pendedahan kepada pelajar untuk memahami strategi yang digunakan oleh media di Bali,Indonesia dalam memelihara budaya tempatan.

Menurut pensyarah FKPM merangkap penasihat program, Muhammad Azril Izuan Ramlan, kerjasama itu memberi gambaran sebenar peranan media massa dalam mengekalkan dan mempromosikan kebudayaan bukan sahaja di dalam negara bahkan ke seluruh dunia.

“Jika kita lihat, Bali mempunyai pendekatan yang berbeza bagi melestarikan agenda budaya melalui media dan perkara ini harus dipelajari oleh pelajar.

“Perkongsian ilmu itu melibatkan seramai 16 pelajar tahun akhir Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Massa (Penyiaran) serta empat pensyarah bertujuan menyediakan pelajar penyiaran yang berpengetahuan luas dan mampu memainkan peranan dalam usaha menggunakan medium penyiaran bagi memelihara budaya di Malaysia,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Sementara itu, Ketua Pusat Pengajian FKPM, Wan Admiza Wan Hassan berkata, lawatan kali ini bukan sahaja melibatkan agenda akademik malah melibatkan perbincangan mengenai kerjasama di antara UiTM dan ISI Denpasar.

Katanya, kerjasama strategik itu boleh dilihat dalam beberapa bidang bersama ISI melalui memorandum persefahaman yang masih di peringkat perbincangan pada masa ini.

“Malah difahamkan pihak ISI turut menyambut baik cadangan dan rancangan untuk jalinan kerjasama bersama UiTM,” katanya.

IBAE merupakan satu siri lawatan akademik oleh FKPM Rembau di Bali pada kali ini turut melibatkan lawatan dan sesi dialog bersama pihak pengurusan Radio Republik Indonesia (RRI) Bali dan Televisyen Republik Indonesia (TVRI) Bali serta program khidmat masyarakat di Yayasan Cahaya Mutiara Ubud (YCMU).- UTUSAN ONLINE

Sumber : http://www.utusan.com.my

EET699 SPEAKING TEST SESI 20192 AKAN DIADAKAN PADA:

 

       TARIKH         : 17, 18 DAN 19 JUN 2019 (ISNIN- RABU)

       TEMPAT        : DEWAN KULIAH 2 (DK2)

            JAM          : SESI PAGI 7.30 PAGI

                               SESI PETANG 12.00 TENGAHARI

 

DIMINTA SEMUA PELAJAR YANG MENGAMBIL TEST TERSEBUT UNTUK DATANG TEPAT PADA MASANYA SEPERTI JADUAL YANG DIBERIKAN DAN MEMBAWA SLIP EXAM SERTA KAD PELAJAR.

SEBARANG MASALAH BERKAITAN EET699,

SILA BERURUSAN DI KAUNTER PEJABAT AM FAKULTI.

 

< MUAT TURUN SENARAI NAMA >

'Black Box Digital Showcase' ketengahkan hasil kerja penuntut Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media

 

SHAH ALAM - Demi memastikan bidang pendidikan turut sama menerima manafaat daripada revolusi industri 4.0 (IR 4.0), penuntut Pusat Pengajian Komunikasi Strategik, Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam akan mengadakan pameran digital Black Box Digital Showcase pada 2 hingga 4 Mei bertempat diBlack Box, SaccMall, di sini.

Penasihat program, Nurul Hanani Omar berkata, pameran yang akan diadakan itu bertujuan untuk mengetengahkan hasil kerja pelajar dari tiga program iaitu periklanan, perhubungan awam dan media baharu bersama pihak industri melalui kerjasama dan mereka akan memberi rundingan kepada pelajar untuk mencipta dan membentukprototaip awal.

Katanya, dunia hari ini berubah dengan pantas kesan daripada ledakan revolusi industri keempat yang banyak mempengaruhi kehidupan seharian dan bidang pendidikan juga tidak terlepas dari ledakan ini.

"Sebagai contoh pelajar periklanan akan membangunkan prototaip ruang pameran maya untuk pihak PKNS yang dibantu oleh syarikat Virtual X Sdn Bhd dan juga program kesedaran produktiviti bersama Malaysia Productivity Corp (MPC).
"Turut sama dalam menjayakan program ini adalah pihak Malaysia Productivity Corporation (MPC) yang memberikan peluang kepada pelajar untuk turut sama bekerjasama dengan MPC untuk menghasilkan idea-idea dan kandungan kreatif dalam memberikan kesedaran kepada masyarakat kepentingan produktiviti kepada pembangunan negara," katanya.

Menurut Nurul Hanani, penuntut akan didedahkan dengan teknologi semasa khususnya berkaitan dengan konsep realiti maya dan pembangunan aplikasi serta aspek pemasaran digital.

Dalam pada masa sama, katanya, penuntut perhubungan awam akan memfokuskan program-program kemasyarakat menggunakan platform digital untuk menyampaikan maklumat kepada masyarakat.

Jelasnya, Program #RecyCash merupakan inisiatif yang dilaksanakan oleh mereka untuk mempromosikan aplikasi myreturns.

"Aplikasi ini dihasilkan bagi memberi kesedaran dan seterusnya menawarkan ganjaran kepada masyarakat untuk menggalakkan amalan kitar semula.
"Dunia animasi hari ini menjadi sebuah industri besar yang sedang menjadi tumpuan masyarakat dan pelajar dari program media baharu akan menghasilkan beberapa kandungan animasi dan juga permainan digital yang dibangunkan sendiri oleh mereka melalui usahasama dengan pemain-pemain industri. Ini bagi menyambut seruan kerajaan dalam meningkatkan lagi industri kandungan kreatif negara.

Dalam pada itu, Nurul Hanani turut mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak Sacc Mall kerana sudi menaja ruang pameran atas konsep khidmat masyarakat dan juga memberikan peluang kepada institusi pengajian tinggi untuk berkongsi sumbangan kepada masyarakat sekitarnya.

"Penduduk Shah Alam dan juga kawasan berdekatan dijemput untuk memeriahkan program ini. Beberapa aktiviti seperti Talkshow, permainan digital, simulasi VR dan beberapa aktiviti menarik telah dirancang untuk memeriahkan lagi program ini," katanya.

Sumber : https://kampusuols.com/